Делото срещу поскъпването на водата в Русе започва на 19 март

By 13 Февруари 2018 Прочетена 1444 пъти 0

На 1 март започват делата срещу повишаването на водата в 16 града, сред които и Русе.

Те ще се гледат в Софийския административен съд. Жалбите са срещу Комисията за енергийно и водно регулиране, която вдигна цените на ВиК услугите от първи януари тази година.

Делото за цената на водата в Русе, заведено от Върховна административна прокуратура срещу Комисията за енергийно и водно регулиране, е насрочено 19 март. Това е само едно от делата срещу енергийния регулатор след решението му от 15 декември миналата година за повишение на цените на водоснабдителните и канализационните услуги на 16 дружества в страната от 1 януари тази година.

Обвиненията към държавния регулатор са за съществени нарушения при вземане на решението, които са в ущърб на гражданите. Претенциите на прокурорите към комисията са в две направления. Първо - че умишлено е приела по-високи стойности на инфлацията, различни от реалното покачване на разходите на ВиК операторите. И второ, че е използвала тенденциозно данни на статистиката за доходите на домакинствата, за да получи с 50% по-висока социална цена.

Според Върховна административна прокуратура, от КЕВР са се интересували само как да осигурят безпроблемно увеличение на цената на водата.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net