ВИДЕО: Директорът на "Топлофикация" Русе: Затварянето на ТЕЦ-овете на въглища е убийство на енергетиката

By 05 Декември 2022 Прочетена 1352 пъти 0

Затварянето на ТЕЦ-овете на въглища в страната е убийство на българската енергетика.

Така изпълнителният директор на "Топлофикация" Русе коментира намеренията на Европейския съюз да приключи с въглищните централи до 2026 година.

От бранша са готови на протестни действия, ако Планът за възстановяване и устойчивост не бъде променен по отношение на закриването на ТЕЦ-овете, които работят на въглища.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА


Според инж. Севдалин Желев, ако това се случи, ще се стигне до недостиг на ток в страната, тъй като голяма част от електроенергията в България се произвежда от въглищни централи. По думите му, "Топлофикация" Русе няма как да бъде готова изцяло да преустанови използването на въглища до 2026 година, въпреки че вече са предприети стъпки в тази посока.

От бранша са категорични, че условията записани в Плана за възстановяване и устойчивост, трябва да се предоговорят, за да се запазят възможно най-дълго въглищните централи.

В момента ТЕЦ-ът може да работи изцяло на газ но само през лятото, за да осигурява топлата вода за абонатите си. Причина за това е, че наскоро монтираните газови когенератори нямат необходимата мощност за поддържане на парно и топла вода едновременно.

Вижте повече по темата във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Понеделник, 05 Декември 2022 17:27
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net