Готвят национален план срещу разпространението на африканската чума по свинете

By 23 Декември 2019 Прочетена 1198 пъти 0
Ще бъдат оповестени конкретни мерки и срокове за изпълнението им от отговорните институции Ще бъдат оповестени конкретни мерки и срокове за изпълнението им от отговорните институции снимка: КИС 13

Подготвя се национален план за превенция разпространението на африканската чума по свинете.

Това стана ясно на днешното заседание на Областната епизоотична комисия в Русе. Очаква се планът да бъде утвърден още в началото на следващата година.

Ще бъдат оповестени конкретни мерки и срокове за изпълнението им от отговорните институции и съответно разпределение на дейностите между отделните държавни структури за борба със заболяването. Предвижда се и провеждането на мащабна информационна кампания за промените в наредбата за отглеждане на прасета в личните стопанства.


Междувременно вече е започнало е населването на промишлените обекти с нови животни, съобщиха още от Областната дирекция по безопасност на хранте. Директорът д-р Георги Дяков припомни, че населването с нови животни в личните стопанства става при други условия.

За пореден месец в областта не са констатирани нови случаи на заболяването по домашни животни, както и в индустриални свиневъдни обекти. Има обаче две положителни проби от диви свине, едната е била отстреляна в местността "Батаклията", а трупът на другата е бил изхвърлен на брега на Дунава.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Понеделник, 23 Декември 2019 15:39
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net