Игнат Канев и здравният министър откриха новото отделение по диализа в УМБАЛ "Канев"

By 17 Октомври 2019 Прочетена 549 пъти 0
Разширението и ремонта бяха извършени изцяло със средства, дарени от Благотворителната фондация „Игнат Канев“ за близо 500 000 лева Разширението и ремонта бяха извършени изцяло със средства, дарени от Благотворителната фондация „Игнат Канев“ за близо 500 000 лева снимка: КИС 13

С водосвет бе открито новото отделение за диализно лечение в Университетска болница "Канев" в Русе.

Разширението и ремонта бяха извършени изцяло със средства, дарени от Благотворителна фондация "Игнат Канев" в размер на 500 000 лева. Министерството на финансите пък осигури 600 000 лева за цялостно подновяване на апаратурата и оборудването в отделението. Освен Игнат Канев, на официалното откриване присъстваха и здравният министър Кирил Ананиев.

Отделение "Диализно лечение" в Университетска болница "Канев" е единственото отделение с III-то ниво на компетентност в област Русе. В него се извършват дейности по хемодиализно лечение на болни с остра бъбречна и хронична бъбречна недостатъчност от Русе, областта, съседни области и чуждестранни пациенти. Към момента отделението обслужва 143 пациенти на 24 диализни поста. 

През 2018 година беше изготвен проект за разширяване и модернизиране на отделението по хемодиализа, за да се създадат съвременни условия за извършване на диализните процедури на нуждадещите се пациенти, както и да се подобрят условията на работа на персонала. 

Същата година бе осъществен и първи етап на този проект, като отделението по трансфузионна хематология бе преместено в нов дом. В началото на тази година започна ремонта и преустройството на освободените помещения, вече, като част от отделение "Диализно лечение". Бяха обособени зали, в които са разположени 24 диализни поста, помещение за диализни процедури на пациенти с Хепатит С и В. 

Цялостното разширение и ремонта са финансирани от Благотворителна фондация "Игнат Канев". Стойността на проекта възлезе на 500 000 лева. Паралелно с това беше извършено и цялостно подновяване на апаратурата и оборудването в отделението. Финансовият ресурс за това бе осигурен от Министерството на здравеопзването – 600 000 лева. Бяха закупени 22 апарата за хемодиализа, една водоочистваща система, 8 електрически хемодиализни стола и 16 електрически легла. Бяха закупени и 2 хемодиализни апарата от дарители, представители на местния бизнес. 

Това е четвъртото дарение от името на Благотворителна фондация "Игнат Канев" в полза на лечебното заведение. През септември 2016 година бе изградена и открита детска площадка в двора на болницата. През септември 2017 година бе открито и новото отделение "Педиатрия", с два сектора – сектор "Ана-Мария Канев" и сектор "Кристина Мария Канев". Отново през септември 2018 бе открито и новото отделение по Трансфузионна хематология. До момента средствата, дарени от Благотворителна фондация "Игнат Канев" за Университетска болница "Канев", общо възлизат на близо 2 милиона лева.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Четвъртък, 17 Октомври 2019 15:29
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

www.kiss13.net
Kiss13.net използва бисквитки (cookies), за да подобри работата си. Посещавайки този сайт Вие се съгласявате с използването им.