ВИДЕО: Инж. Желев: Затварянето на въглищните централи ще доведе до загуба на работни места и внос на скъп ток

By 12 Януари 2023 Прочетена 2173 пъти 0

За ТЕЦ-овете на въглища няма друга алтернатива освен предоговаряне на условията за намаляване на въглеродните емисии в Плана за възстановяване и устойчивост.

Това заяви за Новините на телевизия КИС 13 изпълнителният директор на "Топлофикация" - Русе инж. Севдалин Желев. По думите му, в противен случай ще се стигне до спиране на централи, загуба на работни места и внос на скъп ток.

В "Топлофикация" - Русе работят 370 души, като централата може да произвежда между 25 и 120 мегаватчаса електроенергия.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА


ВЕИ-тата обаче не могат да заместят базовите централи, каквито са ТЕЦовете, обясни инж. Желев. Затова според него, последствията за енергийната сигурност на България ще бъдат пагубни, ако се допусне да се затворят мощности.

Според поетия ангажимент в Плана за възстановяване и устойчивост, България трябва да намали въглеродните емисии с 40% до края на 2025 година. Зависимостта на ТЕЦа в Русе от въглища е много голяма, въпреки че от дружеството въвеждат поетапно когенератори на газ, посочи още инж. Желев.

От въглищните централи са готови на протести, ако не се постигне успех в предоговарянето на условията в Плана за възстановяване и устойчивост.

Вижте повече по темата във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net