Какво показа Русия на военния парад в Москва по случай Деня на победата

By 09 Май 2018 Прочетена 1366 пъти 0

Пищен военен парад се проведе в Москва по случай 73-та годишнина от края на Великата отечествена война.

С писмо от 28 април, телевизия КИС 13 получи официално разрешение от Первый канал Всемирная сеть за излъчване на Парада на победата в Москва.

По този повод специален гост в студиото беше генералният консул на Руската федерация в Русе Андрей Громов.

"Искам да приветствам всички зрители на КИС 13 и да благодаря на телевизията за това, че ми предостави възможност да бъда тук в това студио в паметен ден като днешния. Затова искам най-сърдечно от душа да поздравя нашите български приятели и руските ни сънародници, които живеят в България с този голям празник – 9 май, Ден на победата.", заяви Громов в студиото ни.

От 2012 година Денят на победата в Русия се отбелязва с шествие на Безсмъртния полк. Участниците в акцията преминават по улиците на градовете с георгиевски ленти и портрети на своите близки, които са загинали във Великата Отечествена война.

"Тази традиция е свързана с паметта за тези, които загинаха във Великата отечествена война. Искам да напомня, че Русия е дала 27 милиона жертви и всяко руско семейство има роднини – майки, бащи, баби и дядовци, които не са се върнали от фронта. Тази памет за загиналите близки е жива в нас и затова всяка година в стотици руски градове провеждаме акцията "Безсмъртен полк".", поясни още генералният консул.

13 000 души, 159 единици техника и 75 самолета и вертолета взеха участие във военния парад. Той започна с внасянето на руския трибагреник и знамето на победата.

В началото беше маршът на офицери, сержанти, войници и курсанти. Дефилираха представители на детското военнопатриотично движение - "Юнармия", жени военнослужещи и представители на други силови ведомства.

Кулминацията на парада бе преминаването на военна техника. Сред най-новите оръжия бяха бойните машини за поддръжка на танкове, по-известни като "Терминатор" и роботизираните комплекси "Уран - 6" предназначени за разчистване на минни полета. Сред механизираната техника бяха представени автомобилите "Тигър", танковете Т-72, бойни машини на пехотата, бронетранспортьори, зенитно-ракетните комплекси "БУК", а също и танковете "Армата", пехотните машини "Курганец", БТР "Бумеранг" и самоходни гаубици.

Парадът продължи с авиационно шоу с участието на 75 самолета. Най-новите многофункционални изтребители от пето поколение Су-57 за първи път прелетяха над Москва. Парадът завърши с представление на самолети СУ-25, които изрисуваха руския флаг в небето над Червения площад.

 

 

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net