Конференция, посветена на Пакта за стабилност в Югоизточна Европа, се провежда в РУ

By 20 Декември 2019 Прочетена 1361 пъти 0
Международният младежки форум се провежда под егидата на ректора на Русенския университет Международният младежки форум се провежда под егидата на ректора на Русенския университет снимка: КИС 13

В Русенския университет беше открита международната младежка конференция "Повратна точка: 20 години от подписването на Пакта за стабилност в Югоизточна Европа".

Форумът е организиран под егидата на ректора на висшето училище в Русе чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев.


Пактът за стабилност от 1999 година сложи край на Югославските войни и откри европейска перспектива за Западните Балкани - Сърбия, Черна гора, Северна Македония, Косово, Босна и Херцеговина и Албания. 20 години по-късно, Европейският съюз бележи повратна точка, като препотвърждава европейската перспектива на Западните Балкани.

В първия ден на конференцията бяха очертани и нагласите на страните от европейския съюз относно неговото разширяване в посока западните балкани. Утре международният форум ще продължи с генериране на идеи за проекти по Дунавската стратегия, които могат да бъдат полезни за страните от Западните Балкани в контекста на подготовката им за членство в Европейския съюз.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Петък, 20 Декември 2019 18:03
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net