Митничари хванаха огромно количество контрабандни цигари на Дунав мост при Русе

By 01 Август 2024
Близо 309 580 кутии /6 191 600 къса цигари/ са открити сред кашони с буркани в товарна композиция Близо 309 580 кутии /6 191 600 къса цигари/ са открити сред кашони с буркани в товарна композиция снимка: Агенция "Митници"

Близо 309 580 кутии /6 191 600 къса цигари/ са открити сред кашони с буркани в товарна композиция с българска регистрация на Дунав мост при Русе.

Проверката е част от  провежданата съвместна операция по противодействие на контрабандата с участието на екипи от Агенция "Митници", ГД "Гранична полиция", ГД "Борба с организираната престъпност" и Национална агенция за приходите.

Около 03:10 часа на 30 юли на границата в посока изход от България пристигнала товарна композиция с водач с българско гражданство. Тя пътувала към Германия. По документи композицията превозвала стъклен амбалаж.

По искане на "Гранична полиция" товарният автомобил е селектиран за допълнителна проверка. Сформиран е съвместен екип от гранични полицаи от РД "Гранична полиция" - Русе и митнически служители от отдел "Борба с наркотрафика" от ТД "Митница Русе".

РЕКЛАМА


При последвали сканиране на превозното средство с рентгенова система и физическа проверка служителите установили, че между кашоните със стъклени буркани са вместени и 720 кашона с общо 6 191 600 къса (309 580 кутии) цигари. Тютюневите изделия са от световноизвестни марки, като те не са били облепени с акцизен бандерол, а са били с надписи "FOR DUTY FREE SALES ONLY" на гръцки или английски език. 

В опит да заблудят митническите инспектори нарушителите са използвали метода "тапа" - кашоните, съдържащи акцизни стоки, са били заобиколени от всички страни с кашони с празни стъклени буркани. Целта им е била при конвенционална физическа проверка проверяващите да имат достъп само до кашоните, съдържащи декларирана стока.

Откритите акцизни стоки за иззети, а водачът на превозното средство е задържан. Срещу него е образувано досъдебно производство от Териториална дирекция "Митница Русе", под надзора на Районна прокуратура Русе. 

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.