ВИДЕО, ОБЗОР: Мощна буря с градушка връхлетя Русе и нанесе щети в целия град

By 06 Юни 2022 Прочетена 7084 пъти 0

Градушка с големината на орех, вятър със скорост до 72 км./ч. и валежи с обем от над 25 л./кв.м.

Така започна днешният ден в Русе в минутите около 06:00 часа.

Близо 200 са сигналите подадени на тел. 112 за един час, съобщи кметът Пенчо Милков на брифинг още преди 10:00 часа с първи данни за нанесените щети от стихията.

Става дума за десетки паднали дървета, скъсани кабели и наводнени приземни етажи и мази на територията на общината. Има и отнесени от ураганния вятър ламаринени конструкции, както и сигнали за паднали комини. Общинският транспорт бе временно спрян заради скъсани жици и съборени стълбове на тролейбусната мрежа, но по определени линии се движеха електробуси.

Сред най-сериозните инциденти по време на бурята бе пропаднал автомобил в улица "Македония". Секунди преди това да се случи, шофьорът излязъл от колата и се отървал невредим.


За справянето с последствията от стихията Общината изпрати екипи на всички общински предприятия и фирми, като във възстановителните мероприятия се включиха общо над 300 души. Отделно, още от сутринта, екипи на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" също оказваха подкрепа за разчистването на града.

В късния следобед кметът обяви, че до голяма степен ситуацията е овладяна. Предстои да издаде заповед за привеждане в действие на плана за защита при бедствия.

Освен Русе, засегната от стихията, макар и в по-малка степен, е и община Иваново, съобщи областният управител Анатоли Станев.

Гражданите, които искат да кандидатстват за подпомагане за нанесени щети от бурята, трябва да се сдобият с удостоверение от Националния институт по метеорология и хидрология.

Вижте повече подробности по темата във видеото.

Хронология на събитията може да гледате в КИС 13 ПЛЮС +

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Понеделник, 06 Юни 2022 18:13
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net