ВИДЕО: На тържествена церемония осветиха знамето на младите гвардейци на Русе

By 15 Ноември 2022 Прочетена 966 пъти 0

28 момчета и момичета от 10 русенски училища сформираха първия в историята на града Младежки гвардейски отряд.

Знамето му бе осветено днес на тържествена церемония на площад "Свобода", която се проведе под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

Русе е 13-ият град в страната със свой ученически гвардейски отряд. Той е сформиран към Общинския младежки дом и включва 28 младежи и девойки от VIII до X клас от всички средни училища в Русе.

Знамето на XIII младежки гвардейски отряд бе осветено от Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум и свещеници от Русенската Света митрополия.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА


След тържественото връчване, беше изпълнен и ритуал по символично забиване на пирони в дръжката на знамето на новосформирания ученически гвардейски отряд. Кметът на Община Русе Пенчо Милков поздрави младежите, които ще носят с чест униформата.

Церемонията се проведе под патронажа на президента Румен Радев и се реализира със съдействието на Националната гвардейска част и подкрепата на Министерството на отбраната.

Присъстващите на церемонията чуха химна на Република България в изпълнение на Гвардейския духов оркестър и солисти от Представителния ансамбъл на въоръжение сили.

Новосформираният ученически гвардейски отряд ще участва активно в представителните и официални церемонии, и във военните ритуали, които по традиция се отбелязват в Русе.  Идеята за сформирането на отряда е на десетокласничката от СУ "Христо Ботев" Виктория Шекерова.

Вижте повече във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Вторник, 15 Ноември 2022 19:18
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net