Най-добрите 5 кануисти в света идват в Русе за Световната купа

By 30 Май 2023 Прочетена 734 пъти 0
Най-добрите 5 кануисти в света идват в Русе за Световната купа Най-добрите 5 кануисти в света идват в Русе за Световната купа Снимката е илюстративна

За първи път в историята на състезанията по кану-каяк маратон петимата най-добри състезатели в света ще се съберат именно в Русе.

Тази година Световната купа по кану-каяк маратон ще се проведе на язовира в Лесопарк "Липник" и се организира съвместно от Община Русе, Българската федерация по кану-каяк и Световната кану-каяк федерация.

Среща ще си дадат най-големите актуални имена в дисциплината - Мануел Гаридо (Испания), Мартон Ковер (Унгария), Анди Биркит (Република Южна Африка), Мадс Педерсен (Дания) и Матю Финн (Република Южна Африка). При жените се очаква представянето на шампионките Ванда Кисли (Унгария) и Людмила Бабак (Украйна).

Събитието ще включва къса и дълга дистанция за мъже и жени в кану и каяк, както и за юноши и старша възраст.

Състезанията на къси дистанции ще се проведат на 3 юни на 3,4 километра, с два портажа (дистанция от 200 м, в която състезателите бягат с лодките си пред публиката), а на дълги дистанции за юноши (19 километра) и старши (25 километра) ще се проведат на 4 юни.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА

 

България ще се включи в надпреварата с четирима юноши и девойки и петима мъже и жени.

Характерното за кану-каяк маратона е, че освен гребане, той включва и изнасяне на кануто или каяка и бягане по портаж (минимум 80 м) след всяка обиколка. Най-късата дисциплина е 3,4 км, а най-дългата - 36 км.

Официалното откриване на събитието ще бъде на 2 юни от 19 часа в Русе. За целта пред Съдебната палата ще бъде изградена специална сцена и жителите и гостите на града ще могат да се запознаят със страните-участници.

В двата състезателни дни входът към зрителските трибуни в Лесопарк "Липник" ще бъде напълно свободен, като се призовават гражданите да следват указанията за паркиране.

На 3 и 4 юни Община Русе е осигурила и допълнителни курсове по маршрута Русе-Николово и обратно, с цел възможно най-много хора да посетят световната надпревара.

Повече за събитието може да видите тук.

 

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Вторник, 30 Май 2023 16:50
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net