НАП - Русе започна да събира задължения към държавата и при рутинните си проверки

By 21 Юли 2017 Прочетена 1596 пъти 0

Продължават проверките на приходната агенция в Русе за издаване на касови бележки.

Досега контролните екипи са проверили над 130 търговски обекта, в които са констатирали 6 нарушения за неточно отчитане на паричните обороти.

Днес двама инспектори се представиха за клиенти в заведение, направиха поръчка и изчакаха да видят дали ще им издадат касова бележка. След като това се случи, те се представиха и извършиха проверка на касовата наличност, като я сравниха с отчетеното на касовия апарат. Не бе установено нарушение.

"Наблюденията формират към момента два извода – първият е, че повечето русенски търговци спазват задълженията си за правилна работа с касовите апарати и разчитат масираните проверки на приходните служители да намалят значително нелоялната конкуренция към тях от обектите в сивата икономика. Вторият извод е, че лятна кампанията на НАП е с повишена ефективност, заради прилагането тази година на модерни технологични способи и подобрена организация на контролната дейност.", каза Николай Николаев от офиса на НАП в Русе.

Новото по време на проверките през тази година е прилагането на процедура за изземване на касовата наличност, ако се установи, че има невнесени данъчни задължения. 

"Това е един от допълнителните похвати в тазгодишната лятна кампания на НАП за засилване на контрола по реално отчитане на търговските обороти и повишаване на събираемостта на дължимите приходи в националния бюджет. Задълбочената предварителна селекция на обектите за проверки  и дистанционното наблюдение на касовите апарати дават възможност комплексно да се извършват не само контролни дейности, но и принудителни действия за събиране на просрочени задължения в моменти на акумулиране на големи парични средства в некоректните търговци.", разясни още той.

Проверките за издаване на касови бележки ще продължат до края на летния сезон в цяла русенска област, като приходните инспектори разчитат и на сигнали на граждани. 

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net