Напомняне от НАП: Физическите лица декларират авансовия данък до 31 октомври

By 29 Октомври 2019 Прочетена 897 пъти 0
Най-лесният начин за подаване на декларация за дължими данъци е чрез електронните услуги на НАП Най-лесният начин за подаване на декларация за дължими данъци е чрез електронните услуги на НАП снимка: КИС 13

31 октомври е крайния срок да се декларира дължимият авансов данък за доходи на физически лица, получени през третото тримесечие на годината, напомнят от Агенцията за приходите в Русе.

Най-лесният начин за подаване на декларация за дължими данъци е чрез електронните услуги на НАП.

 

Всяко предприятие или самоосигуряващо се лице, което изплаща на физически лица доходи извън тези по трудов договор и е задължено да удържа данък, трябва да подаде Декларация за дължими данъци образец 4001. Авансовият данък удържан за доходите от наем, от друга стопанска дейност и за паричните доходи от други източници също се декларира в срок до 31 октовмри.

Това се отнася за наемодателите, когато наемателите са физически лица, за самоосигуряващи се и за регистрираните земеделски стопани, които следва да определят и декларират дължимия авансов данък за получените доходи през третото тримесечие, включително и от субсидиите през периода. Декларацията се подава и от физически лица, ако предприятието или самоосигуряващото се лице, което им е изплатило дохода, не е задължено да удържа и съответно да внася авансовия данък.

 

Физическите лица могат да декларират пред предприятието или самоосигуряващото се лице, което през четвъртото тримесечие на годината им изплаща доход от наем, от друга стопанска дейност или паричен доход от други източници, че желаят да им бъде удържан авансов данък. Желанието за удържане на авансов данък може да бъде заявено в образеца на сметка за изплатени суми, която може да бъде намерена на интернет страницата на НАП.

Декларацията за дължими данъци (образец 4001) се представя и за окончателните данъци, удържани върху доходите на чуждестранни физически лица, както и за окончателните данъци върху доходите от дивиденти. Формулярът се подава и за данъци при източника по Закона за корпоративното подоходно облагане, като например данъци върху дивидентите и ликвидационните дялове в полза на чужди фирми и местни дружества, които не са търговци, включително общините.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net