ОДБХ: Няма да остане населено място в област Русе без ветеринарен лекар /ВИДЕО/

By 04 Март 2020 Прочетена 1100 пъти 0

Няма да остане населено място в област Русе без ветеринарен лекар, който да обслужва регистрираните стопанства за отглеждане на свине.

Това увериха от Областната дирекция по безопасност на храните на провелото се днес заседание на Епизоотичната комисия. На него отново бяха представени промените в Закона, които улесняват регистрацията на личните стопанстваНеобходимо е само да се подаде заявление до кмета на съответното населено място. Следва това ще се извърши проверка от комисия за спазване на елементарни изисквания за биосигурност и сключване на договор с ветеринарен лекар. Той ще извършва проверки в обектите с цел контрол и при съмнения за заболявания ще взема проба.


Обектът трябва да е изграден съгласно всички изисквания за защита и хуманно отношение към селскостопанските животни, да бъде с постоянно водоснабдяване, както и да бъде така ограден, така че да не се позволява свободен достъп на хора и други животни. Също така трябва да има специално обособени места или съоръжения за съхранение на фураж за изхранване на животните. След като бъде регистрирано стопанството, собственикът може да започне да отглежда прасета за лични нужди.

Предстои с промените в режима за регистрация да бъдат запознати кметовете по населените места.

Междувременно през последните две седмици, в Русенско не е установен случай на африканска чума по свинете, отчетоха още на епизоотичната комисия.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Сряда, 04 Март 2020 16:22
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net