Откриват изложба, посветена на 70 години от построяването на Дунав мост

By 18 Юни 2024
Тя включва десет пана, разположени на оградата на Лапидариума – двора на Регионален исторически музей - Русе. Тя включва десет пана, разположени на оградата на Лапидариума – двора на Регионален исторически музей - Русе. Снимка: Регионален исторически музей - Русе

Изложба, посветена на 70 години от построяването на Дунав мост, ще бъде открита в сряда, 19 юни, от 10:00 часа.

Тя включва десет пана, разположени на оградата на Лапидариума – двора на Регионален исторически музей - Русе. Това е съвместен продукт на музеите в Гюргево и Русе по повод знаменитата годишнина.

Изложбата представя разказ за необходимостта от свързване и общуване между хората на двата бряга на голямата река още от Римско време и от периода на Османската империя.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА

Архитектурното оформление на моста е дело на екип от по двама румънски и двама български архитекти, ръководени от арх. Георги Овчаров. Проектът е замислен като триумфална врата от двете страни на моста. Колоните трябвало да се извисяват в пространството, да бъдат монументални, тържествени. Смъртта на арх. Овчаров през 1953 г. става пречка за осъществяването на замислената художествена цялост. Голяма част от елементите остават нереализирани. Такива са каменните орлови глави за покрива, като оригинален модел на такава глава е запазен в Русенския музей.

Мостът е открит на 20 юни 1954 г. като в средата се срещат председателите на министерските съвети Румъния и България – Георге Георгиу-Деж и Вълко Червенков. Двамата прерязват лентата на новото съоръжение в присъствието на официални делегации от Унгария, Полша, Чехословакия, начело със СССР.

Строителството на Дунав мост променя облика на градовете от двете страни на Дунав и съдейства за по-голямата свързаност, икономически и културен подем. Изложбата приключва с идеята за създаването на втори мост при Русе – Гюргево.  

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.