fbpx

Отпуснаха 40 000 лева за прединвестиционно проучване на градската железница

By 16 Октомври 2015 Прочетена 1494 пъти 0

Скоро ще бъдат предприети действия за обявяване на обществена поръчка за извършване на прединвестиционно проучване на проекта за градска железница в Русе. Министерски съвет вече одобри средствата от държавния бюджет в размер на близо 40 хиляди лева.

Целта е линията да свърже централна ЖП гара с Индустриалния парк, гара Север, фирмите в бившия Комбинат за тежко машиностроене и град Мартен. За трасето ще могат да се ползват 17 километра ЖП линии от гара Север до източната промишлена зона. Проектът включва 10 спирки, като железницата ще обслужва близо 2000 работници от предприятия по маршрута. Идеята е те да ползват мотрисите с безконтактни карти, които ще се зареждат от работодателите им.

За пътниците ще има т.нар. безкупейни вагони с по 158 места или мотрисни влакове. Удължаването на трасето до Мартен с малко над 500 метра ще даде възможност и на жителите му да се възползват от този вид транспорт. За да заработи железницата, трябва да се промени общинската схема за градски транспорт на Русе. 

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net