Предварителните изпити на Русенския университет започват на 28 януари

By 27 Януари 2017 Прочетена 1581 пъти 0

На 28 януари ще се състои първият предварителен изпит за прием в Русенския университет.

Той е под формата на тест, който ще бъде от две части – обща и специална по избор. Продължителността е три часа.

Общата част на изпита обхваща 20 въпроса с коефициент 1 по български език и езикова култура, а специалната е с 40 въпроса с коефициент 2, в следните области по избор: български език, история на България, общотехническа подготовка, математика, биология, икономическа география на България, химия, информатика и информационни технологии. Програмите за изпитите са в съответствие с учебния материал, изучаван в средното училище.

Кандидатите имат право да се явят на един и същ конкурсен изпит на всички обявени дати за него в предварителните сесии, както и в редовната сесия през юли.

Русенският университет планира да проведе седем предварителни изпита. При образуването на състезателния бал за съответната специалност на кандидатите ще се зачита най-високата оценка.

Ако кандидат е положил държавен зрелостен изпит след 01.01.2008 година, оценката от него се признава за оценка от съответстващ конкурсен изпит. Ако кандидатът се яви и на конкурсен изпит, при образуването на състезателния му бал се зачита по-високата оценка.

С резултата от матурата не може да се кандидатства за специалностите Право, Медицинска сестра и Акушерка. За тях задължително се полагат кандидатстудентски изпити в годината на кандидатстване и при балообразуването се отчитат само оценките от приемните изпити.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net