ВИДЕО: РИОСВ поиска план за ликвидиране на последствията от изгорял склад в Русе

By 11 Юли 2024

Екоинспекцията в Русе изиска план за ликвидиране на последствията от наемателя на опожарения склад в района на бившия хлебозавод.

След извършена проверка на място, са дадени предписания на дружеството да представи в кратки срокове конкретни мерки за ограничаване на горивните процеси. 

От момента на инцидента на 22 юни досега в РИОСВ са постъпили около 30 оплаквания на граждани за тежка миризма на пушек и изгоряло. От екоиснпекцията съобщиха, че според данните от измервателните станции за контрол на качеството на атмосферния въздух, не са отчетени отклонения от нормите. Високите температури, наличието на естествени слънчогледови фракции и влажността от третирането на огнищата обаче е довело до ферментационни процеси, които са причина за локални тлеещи огнища в склада, смятат от екоинспекцията.

РЕКЛАМА


Според РИОСВ съхраняваната там продукция не е напълно изгоряла, но примесването й със строителни и други отпадъци, я прави негодна. По тази причина на дружеството са дадени допълнителни предписания за класификация на генерираните в резултат на пожара отпадъци, както и да се предадат на фирми, притежаващи съответните разрешителни.

От РИОСВ съобщиха, че ще информират органите на реда, Регионалната здравна инспекция, както и Областна дирекция по безопасност на храните за констатациите от извършената проверка, както и за предприемане на действия по тяхната компетентност.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.