ВИДЕО: РИОСВ - Русе установи множество нарушения при две от дружествата на "Оргахим"

By 17 Юли 2024

При засилен контрол екоинспекцията в Русе установи множество нарушения на площадката на две дружества на "Оргахим" в Западната промишлена зона.

На едното от тях са съставени два акта, като през юни са издадени и наказателни постановления за 80 000 лева.

Осъществени са две извънредни проверки, в извънработно време на двете дружества. При тях е извършено и пробонабиране на отпадъчни води от събирателната шахта преди Пречиствателната станция и след нейния изход. Част от пробите са изпитвани по 14 органични летливи съединения в Бургас, при които не са установени превишения на индивидуалните норми.

РЕКЛАМА


За изясняване на причините, водещи до разпространението на миризми, заедно с ВиК е направено обследване на канализационната система и технологичните процеси на двете дружества. При изискан пълен достъп до всички ревизионни шахти, е проведено заснемане на канализацията със специализирана техника, както и проследена работата на съоръжението за дестилиране на замърсения разтворител, образуван при производството на бои, лакове и други продукти.

От РИОСВ изразиха надежда, че двете дружества ще реализират намеренията си за разделяне на общата площадкова канализация и реконструкция на пречиствателни съоръжения. От страна на ВиК оператора също са предприети мерки по отношение на честотата на припомпване на отпадъчните води, с цел предотвратяване разпространението на миризми.

Вижте повече във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.