Родното книжовно наследство и значението му за Европа беше представено в Ценово

By 07 Ноември 2018 Прочетена 1367 пъти 0
Изложбата, която се проведе в Народно читалище "Христо Ботев 1898", се организира от Областна администрация Русе Изложбата, която се проведе в Народно читалище "Христо Ботев 1898", се организира от Областна администрация Русе Областна администрация - Русе

На 6 ноември в община Ценово беше представена постерна изложба под надслов "Книжовното наследство на Европа".

Експозицията представя някои оригинални старопечатни, редки и ценни издания, като целта й е да илюстрира връзките на българските книжовници и просветители през Възраждането с европейските културни ценности.

Сред представените на постерите издания най-голямо впечатление направиха първата българска печатна книга на новобългарски език "Кириакодромион" или по-известна като "Неделник" от Софроний Врачански, издадена през 1806 г. в Римник, Румъния, както и "Буквар с различни поучения", наричан още "Рибен" от Петър Берон, чието първо издание от 1824 г. е отпечатано в Брашов. В изложбата бяха представени още "Нов български буквар" на Рашко Блъсков, който се явява един от първите български учебници, отпечатан през 1856 г. в Букурещ, както и "Ръководство за водене на кореспонденция" от Сава Попович, издадено през 1847 г. в Сибиу.

Също така жителите на Ценово имаха възможност да се запознаят и със съвременна кирилска азбука, изработена от екип на Националната художествена академия.

Всеки желаещ можеше да разгледа и миниатюри, изобразяващи моменти от Възрожденската епоха, както и Цар Иван Александровото Четвероевангелие, по-известно като Лондонското.

По време на събитието беше проведена и дискусия с присъстващите относно културно-историческото наследство на България и неговия принос към съвременната ценностна система на страната ни и на Европа.

Инициативата е част от предвидените събития за популяризиране на Европейското културно наследство по Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз през 2018 г.

Изложбата, която се проведе в Народно читалище "Христо Ботев 1898", се организира от Областна администрация Русе с подкрепата на Регионална библиотека "Любен Каравелов" и Община Ценово.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net