Русе бе домакин на Българския географски фестивал

By 23 Април 2018 Прочетена 1344 пъти 0

За два дни Русе бе домакин на национален географски фестивал. В него участие взеха близо 500 момчета и момичета от цялата страна. Това е най-големият по рода си форум в България, като целта му е да популяризира географското познание.

Във фоайето на Доходното здание в Русе със свои щандове се представяха Софийския и Великотърновския университет, както и други свързани с географията организации. Мисията на фестивала е създаването на мостове межд отделните проявления на географията в нашето общество, каза за телевизия КИС 13 един от организаторите на форума Димитър Желев.

Гости за откриването бяха известният български полярен изследовател проф. дн Христо Пимпирев, както и председателят на Българското географско дружество доц. д-р Стоян Недков. Тазгодишното издание на фестивала съвпада с няколко годишнини – 150 години от раждането на видния български географ акад. Анастас Иширков и 100 години от основаването на Българското географско дружество.

В рамките на фестивала бяха представени научно-популярни презентации, изложби, и ученически състезания по уникални за България формати. Един от тях бе "разходка с изненади", в който децата, заедно със своите гидове, обиколиха част от парка на младежта. Там те правеха спирки на различни места, където научаваха любопитни факти от историята на Русе и географията на района, след което трябваше да демонстрират усвоените по време на разходката знания в тест.

Кулминацията на фестивала бе Географиадата. Класиралите се за нея отбори трябваше да отговорят на 20 въпроса, като за всеки от тях времето бе една минута. В крайна сметка победител стана отборът на Математическата гимназия във Варна, следван от софийския "Сердика" и "Хегемон" от Добрич. За победителите имаше купи и награди, осигурени от организаторите на фестивала и Регионалното управление на образованието в Русе.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net