Русе отбелязва с протест и възпоменание 30-та годишнина от протестите срещу обгазяванията през 1987

By 25 Септември 2017 Прочетена 1291 пъти 0

Русе отбелязва 30 години от първата екодемонстрация за чист въздух.

Това се случва на 28 септември 1987 година. Тогава около 500 души се събират на площада, за да протестират мирно с искания за чист въздух и за спиране на химическия комбинат в Гюргево. Демонстрацията е организирана от 6 жени, една от които е Цонка Букурова.

Протестът се състоял въпреки опитите на властта да го осуети. Жените дори имали уреди с които да събират проби от въздуха от местата с най-голямо обгазяване и да ги изпращат в БАН.

Във връзка с отбелязване на 30 години от първите протести за чист въздух в Русе се предвижда на 27 септември от 17:30 часа в храм "Света Тройца" да бъде отслужена заупокойна молитва в памет на участниците в събитията, които не са между живите. След края на службата ще тръгне шествие, което ще премине през площада и ще обиколи Паметника на Свободата, както е било през 1987 година.

Там ще се засекат с паралелно шествие, което ще тръгне от градските Хали, организирано заради сегашното замърсяване на въздуха в Русе. КИС 13 ще го излъчи пряко от 17:30 часа. 

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

www.kiss13.net
Kiss13.net използва бисквитки (cookies), за да подобри работата си. Посещавайки този сайт Вие се съгласявате с използването им.