Русенският университет бе единственият български участник по време на Консорциума 16+1

By 04 Октомври 2017 Прочетена 1611 пъти 0
Заместник-ректорите д-р Пламен Даскалов /в средата/ и проф. д-р Юлиана Попова /вляво/ представяха университета на събитията, които се състояха в края на месец септември в град Нови Сад, Сърбия Заместник-ректорите д-р Пламен Даскалов /в средата/ и проф. д-р Юлиана Попова /вляво/ представяха университета на събитията, които се състояха в края на месец септември в град Нови Сад, Сърбия Русенски университет "Ангел Кънчев"

Русенският университет бе единственото българско висше учебно заведение, което се включи в Четвъртата международна среща на институциите за висше образование от Централна и Източна Европа и Китайската Народна Република /Консорциум 16+1/ и Петия диалог за политики в образованието.

РУ стана и един от новоприетите членове на организацията, заедно с още 22 висши учебни заведения.

Заместник-ректорите д-р Пламен Даскалов и проф. д-р Юлиана Попова представяха университета на събитията, които се състояха в края на месец септември в град Нови Сад, Сърбия. На срещите присъстваха представители от 80 университета в Китай и от 16 държави от Централна и Източна Европа.

На откриването на конференцията присъстваха министърът на образованието, науката и технологичното развитие на Република Сърбия, Младен Шарчевич, заместник-министърът на образованието на Китай, Д.У. Жанюан, председателят на провинциалното правителство на Войводина Игор Мирович, кметът на Нови Сад Милош Вучевич и ректорът на университета в Нови Сад проф. д-р Душан Николич, като домакин.

По време на четири работни срещи бяха проведени дискусии на теми като международно сътрудничество, създаване на капацитет в областта на висшето образование, технологиите и иновациите, важността от обмен на информация и други ресурси между университетите, съвременни програми за обучение, програми за мобилност и международни конференции и срещи.

В един от панелите се състоя и договаряне на пряко сътрудничество с някои китайски университети, като към Русенския университет бе проявен голям интерес.

В края на Консорциума бе приета Платформата за съвместно изграждане на капацитет на университетите в страните от Централна и Източна Европа и Китай в областта на висшето образование, която е с особена важност за по-нататъчното сътрудничество между университетите.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net