fbpx

След репортажа на КИС 13: Директорът на ОУ "Иван Вазов" в Русе отговори на Учителския синдикат

By 17 Март 2022 Прочетена 3564 пъти 0
След репортажа на КИС 13: Директорът на ОУ "Иван Вазов" в Русе отговори на Учителския синдикат След репортажа на КИС 13: Директорът на ОУ "Иван Вазов" в Русе отговори на Учителския синдикат КИС 13

Общинската структура на Синдиката на българските учители в Русе поиска отстраняването на директора на ОУ "Иван Вазов" в Русе.

Това стана вчера пред камерата на телевизия КИС 13, като по казуса становището си представи председателят на СБУ Пламен Атанасов (репортажът може да гледате ТУК).

Репортажът на КИС 13 предизвика реакцията на директора на ОУ "Иван Вазов" Теодора Йорданова, която досега запазваше мълчание по отношение на нападките по неин адрес.

Публикуваме позицията й без редакторска намеса:

 

Уважаеми медии, 

Във връзка с изказването на г-н Пламен Атанасов – председател на общинската организация на Синдиката на българските учители в медийното пространство, Ви уведомявам, че изложените в него аргументи са неистини, изразени с некомпетентност и поръчково изпълнение.

Обективните истини по изложеното от г-н Пламен Атанасов, подкрепени с факти, са следните:

1. При изпълнение на стратегията на община Русе за преминаване на всички училища на територията на общината на едносменен режим на обучение към настоящия момент има шест учебни заведения, в които учебните часовете са на две смени. Това са Основно училище „Иван Вазов“, СУПНЕ „Фридрих Шилер“, ПГИУ „Елиас Канети“, СУЕЕ „Свети Константин-Кирил Философ“ СУ „Христо Ботев“ и СУ „Васил Левски“. За да се случи това ще трябва да се оптимизира пространството и наличния сграден фонд на училищата. Затова броят на обучаваните ученици трябва да бъде драстично намален. В тази връзка ОУ „Иван Вазов“ изпълнява Стратегията за развитие на ОУ „Иван Вазов” и се основава на чл. 70, чл. 263, ал. 1 /ПС/, чл. 269, ал.1 /Общ. Съвет/ от Закона за предучилищно и училищно образование /ЗПУО/, както и на специфичните особености на училището. Стратегията за развитие на ОУ „Иван Вазов“ обхваща периода от 2020 до 2024 година. Тя проектира развитието на Основно училище „Иван Вазов”– гр. Русе през следващите години, чрез оптимизиране и иновационно развитие, включващо обновяване на методите, технологиите, средствата и организацията на дейности в съответствие с принципите в системата на училищното образование, заложени в Закона за предучилищното и училищното образование и принципите на общото Европейско образователно пространство.

2. Интересът към институцията ОУ „Иван Вазов“ не е намалял, напротив, желаещите родители да запишат децата си в училище е голям и това е видимо от броя на заявленията в държавния план-прием на ученици в първи клас.

3. Всяка година в ОУ „Иван Вазов“ се извършва SWOT– анализ, чиято цел е да се конкретизират силни, слаби страни, благоприятни възможности и да се определи количествено и качествено състоянието на училището като система.

4. Според План за преминаване на едносменен режим в ОУ „Иван Вазов“, изготвен от комисия в институцията и съгласуван с община Русе и РУО - Русе, информационната карта с възможностите изглежда така:

4.1. Брой учебни стаи в сградния фонд:

 

Етаж

Брой учебни стаи

1 етаж

5

1 физкултурен салон

2 етаж

6

3 етаж

8

Общ брой учебни стаи

19

РЕКЛАМА


3.2.
 В настоящата 2021/2022 учебна година и към дата 14.03.2022 г. в ОУ „Иван Вазов“ – гр. Русе се обучават на двусменен режим 577 ученици от до VII клас, както следва:

Клас

Брой паралелки

Брой ученици

I клас

3

70

II клас

3

77

III клас

3

67

IV клас

4

89

V клас

3

90

VI клас

3

84

VII клас

3

82

4.2. Оптимистична е прогнозата, че през учебната 2023–2024 година в ОУ „Иван Вазов“ трябва да се обучават 500 ученици в едносменен режим.

4.3. В настоящата 2021/2022 учебна година на двусменен режим се обучават 577 ученици от до VII клас, като в 13 от общо 22 паралелки има свръхпълняемост на бройката ученици с разрешение на министъра на образованието и науката, както следва:

Клас

Брой ученици

Максимален брой ученици

I А клас

25

24

II А клас

26

24

II Б клас

25

24

II В клас

26

26

V А клас

30

26

V Б клас

30

26

V В клас

30

26

VI А клас

28

26

VI А клас

28

26

VI А клас

28

26

VII А клас

29

26

VII Б клас

27

26

VII В клас

27

26

5. Oтносно изказването на г-на за липса на постижения на възпитаниците на училището, категорично се противопоставям на изразеното мнение. Постиженията на вазовските възпитаници са видими за цялата русенската общественост и не е необходимо тяхното доказване отново.

6. Към настоящия момент в ОУ „Иван Вазов“ има 5 членове на СБУ, трима от които са жалбоподатели. По думите на г-н Атанасов, тези учители са правили всички възможни опити да помогнат на директора. Декларирам, че те никога не са инициирали диалог с мен и колектива и не са правили опити да помогнат. Към настоящия момент пишат само жалби, без да комуникират с никого от колектива, стигайки до там, че дори не поздравява.

7. Относно изказването на г-н Атанасов за т.нар. „стенопис“ на художника Валентин Георгиев, вече Ви информирах, че към настоящия момент той е загубил делото и съдът намира, че претенцията на ищеца за заплащане на обезщетение за нарушено авторско право, се явява неоснователна, поради което следва да бъде отхвърлена.

8. Относно обвинението на г-н Атанасов - цитирам „да се усвоят средства по проект“, Ви уведомявам, че изпълнението на проект „Обичам моето училище“ не се изпълнява по програма, а средствата, които се акумулират в него са изцяло на доброволен принцип и са безвъзмездни. 

С гореизложените факти изказвам негативното си отношение към изложението на г-н Атанасов и обидните му коментари за вазовската общност - ученици, учители, родители, ръководство.

Оставам в правото си да използвам всички законосъобразни мерки за неверните и обидни изказвания на г-н Атанасов – председател на общинската организация на Синдиката на българските учители.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Четвъртък, 17 Март 2022 18:12
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net