Свинекомплексът в Бръшлен обжалва размера на обезщетението за евтаназираните прасета

By 01 Октомври 2019 Прочетена 1286 пъти 0
По думите на директора на ОДБХ - Русе д-р Георги Дяков, разликата в оценките е около 2 милиона лева По думите на директора на ОДБХ - Русе д-р Георги Дяков, разликата в оценките е около 2 милиона лева снимка: КИС 13

От свинекомплекса в село Бръшлен не са съгласни с размера на обезщетението, което ще получат за евтаназия на животните заради африканската чума.

Те вече са подали иск, с който оспорват начина на изчисляване на сумата, стана ясно на днешното заседание на Епизоотичната комисия в Русе.

По думите на директора на Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ д-р Георги Дяков, разликата в оценките е около 2 000 000 лева.

Междувременно в Русе е била извършена проверка от Главна дирекция "Здравеопазване и безопасност на храните" на Европейската комисия. От близо 800 лични стопанства тип заден двор са проверени 90 за укрити животни, но не е установено там да се отглеждат прасета. Инспекторите са реагирали и на два сигнала при които са установени и умъртвени 3 животни, а собствениците санкционирани, като глобата е между 500 и 1000 лева.

От ОДБХ заявиха още, че мерките за биосигурност продължават, за да не се допусне отново появата на заболяването. Това важи и за индустриалните ферми, в които ново зареждане с животни е възможно след окончателната дезинфекция на обектите.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Вторник, 01 Октомври 2019 20:02
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net