ВИДЕО: В Русе предприемат първи стъпки за определянето на такса смет на принципа "замърсителят плаща"

By 09 Февруари 2023

От следващата година се очаква такса битови отпадъци да се образува по нова методика.

Въпреки че към момента тя не е разработена на национално ниво, в Русе предстои да бъде сформирана комисия, която да подготви и анализира възможните основи, приложими за общината.

Основният момент в предстоящите промени в начина на определяне на размера на такса битови отпадъци е внедряването на интегрирана система с измерване на количество генериран отпадък на всеки отделен имот.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА


Първо, това ще бъде въведено експериментално в малките населени места в община Русе, за да се види как ще работи системата. Предвидено е сметосъбиращата фирма да разполага със софтуерна система за записване на данни от пътния маршрут, информация за идентификация на съдовете и теглото на отпадъка в тях, като бъде предоставен директен достъп на Община Русе до данните от нея.

Въпреки че към момента не е обявена методика на национално ниво за начина на определяне на размера на такса битови отпадъци, в най-скоро време ще бъде сформирана комисия от общински служители, която да подготви и анализира възможните основи, приложими за Община Русе.

Вижте повече във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.