ВиК - Русе с инвестиционно намерение за 95 милиона лева, 30 от тях са за "Средна кула" и "Долапите"

By 10 Януари 2018 Прочетена 1546 пъти 0

Безвъзмездна помощ по програма на Европейския съюз ще получи ВиК - Русе за реконструкция и рехабилитация на водопроводната мрежа на територията на общината.

Това се предвижда в регионалното прединвестиционно проучване на базата на което ще се определят параметрите за ВиК проекти с цел постигане съотвествие с националното и европейското законодателство.

95 милиона лева е ориентировъчната стойност на инвестиционното намерение. Предвижда се подмяната на 3 действащи довеждащи водопровода с два нови с приблизителна дължина от 10 километра, както и реконструкция и рехабилитация на водопроводна мрежа с дължина около 61 километра. В сумата е включено и изграждането на канализационна система в "Средна кула" и "Долапите".

Припомняме, че там хората чакат това да се случи повече от 40 години. По-сериозни опити да се осигури европейско финансиране се правят от 2008 насам. През 2014 стотици жители от двата квартала дори блокираха пътя Русе – София с искане държавата да се намеси и да отпусне средства за решаване на водния проблем. Последно изграждането на канализацията в двата квартала се забави, заради жалба срещу фирмата, спечелила обществената поръчка за изготвяне на проект.

В края на миналата година стана ясно, че през 2018 "Средна кула" и "Долапите" са включени в големия воден проект на Русе. Ориентировъчната стойност на строителните дейности по изграждането на канализацията е 30 милиона лева.

На предстоящото заседание на ВиК асоциацията ще бъде гласувана и инвестиционната програма на водното дружество за 2018 година, която предвижда около 3 милиона лева в подмяна на водопроводна инфраструктура в общините от областта.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net