Вкарват още изисквания при пръскането с препарати, за да се опазят пчелите /ВИДЕО/

By 26 Февруари 2020 Прочетена 1088 пъти 0

Въвеждат допълнителни изисквания при пръскането на посевите с препарати за растителна защита, за да се гарантира опазването на пчелните семейства. Промените в Наредба 13 бяха обсъдени на работна среща в Областната администрация в Русе.

На нея беше представена и Националната програма по пчеларство до 2022 година.

Сред промените е задължителното поставяне на знак върху опасните за пчелите инсектициди. Желателно е подобен вид препарати да се избягват или ако се наложи тяхната употреба, то тя да бъде след залез слънце. Една от основните промени е уведомяване по елетронен път на пчеларите за предстоящо пръскане.


Остава изискването всеки стопанин да уведоми пчеларите, намиращи се в радиус от 3 километра от мястото на третиране минимум 3 дни преди извършването на такова по наземен път и 5 дни при използването на летателна техника. Самото третиране не бива да се провежда при температура по-висока от 25 градуса, както и при скорост на вятъра над 5 км./ч.

По време на срещата бе обърнато внимание на започналия прием на документи по новата Национална програма по пчеларство, която ще обхваща периода до 2022 година. За тази година финансовият ресурс възлиза на почти 6,4 милиона лева, а общият бюджет на програмата е над 19 милиона лева.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Сряда, 26 Февруари 2020 16:51
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net