Задълбочава се проблемът с липсата на кадри в шивашкия бранш

By 10 Май 2019 Прочетена 3191 пъти 0
Това заявиха представители на бранша в Русе, които се събраха, за да обсъдят състоянието на отрасъла Това заявиха представители на бранша в Русе, които се събраха, за да обсъдят състоянието на отрасъла снимка: КИС 13

Липса на кадри е основният проблем пред шивашката индустрия в страната.

Това заявиха представители на бранша в Русе, които се събраха, за да обсъдят състоянието на отрасъла.

Работодателите изпитвали изключително сериозни проблеми с намирането на всякакви кадри, включително инженери, техници и механици за поддръжка на шевни машини.

Липсват технолози, липсват конструктори, липсват работници със средно професионално образование. Ние смятаме че в производството на облекла има още много хляб, защото облеклата винаги са се продавали, винаги са носили стойност и ако тексилната промишленост в България от ишлеме мине към производство на готов продукт, ръстът на производство ще бъде изключително сериозен.

заяви Володя Стоянов – представител на браншова организация – Кюстендил

От шивашкия бранш смятат, че държавата не прави достатъчно, за да осигурява необходимата работна ръка отвън.

Много е хубаво, ако можем да вкараме бесарабски българи, ще е лесна комуникацията или от бившите руски републики. Тепърва работим по този.... Но има интерес към работници от Виетнам, Бангладеш, в които текстилната промишленост е много добре развита и очакваме от нашето правителство да улесни начина за приемане на тези хора на работа както е по другите държави.

заяви Миглена Христова - член на УС на БАТОК

В момента има някакво споразумение с Молдова където режима е облекчен, но какво ще се получи никой не казва. Аз смятам че основната причина на нашия бранш, наред с това което каза колежката е че липсва нагласа и политика на правителство към този бранш. За съжаление последните години този бранш се неглижира на базата на приказки че той е ниско технологичен, ниско производителен.

допълни още Володя Стоянов

Тъй като тексилният отрасъл формира едно сериозно перо от приходите в БВП, от брашна смятат, че шивашката индустрия все още има бъдеще в България и може да се развива.

Необходимо е да се прпомени политиката по отношение образованието на хората, по отношение нагласата към този бранш, защото техническите ни университети произвеждат хора, които са изключително малко по специалностите по отношение на текстила. Освен че са малко, са и не добре подготвени.

категоричен е още Володя Стоянов

От бранша признават, че все пак се правили опити по отношение на дуалното обучение за осигуряване на кадри за шивашките фирми, но все още намало необходимият ефект.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Петък, 10 Май 2019 15:11
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net