Заплаха ли е 5G технологията за здравето ни: Говорят експертите в РУ /ВИДЕО/

By 22 Април 2020 Прочетена 4314 пъти 1 comment

5G e безопасна технология, която ще даде големи възможности за развитие.

По този начин проф. Михаил Илиев от Русенския университет отговаря на хората, които се притесняват от евентуалното й вредно влияние върху здравето на човека.

Към момента в онлайн пространството се разпространява петицията срещу изграждането на 5мрежа в област Русе. В нея са се подписали около 1800 души.

Проф. Илиев бе категоричен, че няма научни доказателства за вредно влияние на 5G върху човека и животните, в честотните обхвати, които се екпериментират в България - а именно 3,6 гигахерца. 

5G ще даде много повече възможности. На този етап няма доказателства за вреда върху човека, животни или птици, за каквито се пише в някои публикации. Нормите за облъчване в България са в пъти по-ниски отколкото в някои европейски държави.

подчерта проф. Илиев


При 5G технологията не става дума за йонизиращи лъчи, които са вредни за здравето, категоричен бе още проф. Илиев.

3,6 GHz въобще не са от зоната на честотите, които са т.нар. йонизиращи честоти. Йонизиращите честоти са високите честоти над 100 GHz и те са вече опасни, защото това са бета лъчи, гама лъчи, ултравиолетови лъчи. Те разграждат клетката на ДНК-то. Но това са много високи честоти и големи мощности. При нейонизиращите лъчи, каквито са радиовълните, първо честотите са по-ниски, в резултат на което няма опасност. Досега вече 15-20 години се правят изследвания за влиянието на 2G, 3G и 4G и няма научно доказателство за някаква вреда, а 5G ще работи в микровълновия обхват, което означава, че вълните са с малка дължина, бързо ще затихват, което ще изисква много малки клетки.

обясни още проф. Илиев

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Сряда, 22 Април 2020 19:41
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net