ВИДЕО: Започна изграждането на пешеходен мост на езерото на "Текето" край Русе

By 16 Октомври 2024

Започна изграждането на пешеходен мост на езерото в Лесопарк "Липник" край Русе.

Предвижда се новото съоръжение да е готово в срок до един месец.

Проектът, който е плод на повече от две години подготовка, стартира официално с приключването на всички документални процедури. С изграждането на моста, паркът ще стане още по-привлекателен и удобен за жителите и гостите на Русе и Николово, каза кметът Пенчо Милков.

Съоръжението ще представлява дървена конструкция с дължина от 28 метра и тегло 20 тона, разделена на три основни елемента. То е изработено в Австрия и ще бъде сглобено на асфалтова площадка в парка.

РЕКЛАМА


Конструкцията ще бъде стабилизирана чрез 11 метални греди и противоветрови връзки, а дизайнът включва стъклен парапет и седем стъклени прозореца в пода. Предната част на моста ще бъде покрита с мраморни плочи за допълнителен естетически ефект. Допълнителни акценти ще бъдат възможността за закачане на катинари – символ на любовта, както и нощното осветление на моста.

Важен аспект на проекта е спазването на ангажимента към опазването на природната среда в парка. Няма да бъдат изсичани дървета, а за временното укрепване на строителната площадка ще бъдат използвани камъни, докато се монтира основната конструкция.

Успоредно с изграждането на моста ще продължи и облагородяването в Лесопарк "Липник".

Вижте повече във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.