ВИДЕО: Сливо поле и Кубрат стартират мащабен проект за енергийна ефективност

By 26 Септември 2024

Общините Сливо поле и Кубрат започват реализирането на мащабен инфраструктурен проект в сферата на енергийната ефективност.

Очаква се той да даде възможност за значителни икономии при потреблението на електроенергия в публичния сектор.

В рамките на проекта, първоначално ще се разработи програма, която ще послужи за създаването на план за предстоящите инвестиции.

Очаква се през следващите 3 години да се изградят фотоволтаични паркове в двете общини. Всеки от тях ще е с мощност от около 400 кВт, което означава, че произведената електроенергия на годишна база ще бъде в размер на около 1 120 000 кВтч. Това ще спестява по над 220 000 лева на годишна база.

РЕКЛАМА


Проектната идея се разработва от видни национални експерти от Българския енергиен и минен форум.

Обмисля се дори замяна на дизеловото гориво, въглищата, дървата и електроенергията, използвани за отопление на общински сгради с топлинна енергия от индустриален партньор. Подобна замяна ще доведе до икономия на средства в размер на около 264 000 лв./год.

Обмисля се още подмяна на уличното и сградно осветление. Във всяка от общините се предвижда да се сменят по около 5000 лампи. Така планираната икономия на средства, разходвани за ел. енергия за осветление ще се намали с около 310 000 лева на годишна база.

Предвижда се още саниране на общински и жилищни сгради с обща разгъната площ от около 113 000 кв.м.

Вижте повече във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.