ВИДЕО: Три общински сгради в Сливо поле и Ряхово стават енергийно независими

By 09 Юли 2024

С над 1 милион лева изграждат фотоволтаични системи на три общински сгради в Сливо поле и Ряхово.

Това ще стане по проект за подобряване на енергийната ефективност, финансиран по Програмата за развитие на селските райони. 

Проектът предвижда до 15 септември 2025 на покрива на три общински сгради да се изградят фотоволтаични инсталации с акумулаторни блокове, като произведената енергия ще служи за задоволяване на собственото енергийно потребление. Чрез тази инвестиция ще се създадат условия на осигуряване за независимост от елекроснабдяващото дружество.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА


В проекта са включени административна сграда на Общината, както и две училища – в Сливо поле и село Ряхово. Основните цели са осигуряване на здравословна жизнена среда в учебните заведения и общинската сграда, превръщането им в притегателен център за децата и жителите на общината и осигуряването на комфорт при престоя на гражданите в Общинската администрация.

С внедряването на фотоволтаичните инсталации ще се намалят драстично сметките за електроенергия и ще се постигне доставка на 100 % екологично чиста енергия.

Прогнозните разчети показват, че общо за трите сгради икономията ще възлиза на около 57 000 лева на година. При наличие на излишък от генерирана електроенергия, тя ще се използва за производството на гореща вода за нуждите на трите сградите.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.