Жътвената кампания в Русенско на този етап е по-успешна от миналогодишната

By 03 Юли 2019 Прочетена 2806 пъти 0
Засега средният добив при пшеницата е близо 600 килограма от декар Засега средният добив при пшеницата е близо 600 килограма от декар снимка: КИС 13

По-високи добиви в сравнение с миналата година се наблюдават на този етап от жътвата в област Русе.

Въпреки дъждовете и необходимостта от презасяване на площи, което увеличи разходите на стопаните, земеделците са доволни, че реколтата няма да бъде толкова лоша, колкото са очаквали.

Засега средният добив при пшеницата е близо 600 килограма от декар. Кампанията по прибирането на реколтата обаче закъсня, заради непрекъснатите валежи, се оплакват зърнопроизводители. Заради нанесените щети от градушки пък някъде се е наложило презасяване на засегнатите площи. Борбата с плевелите също е била затруднена от влагата и се е наложило да бъдат извършени още пръскания на културите.

Въпреки че тези мерки са довели до допълнителни разходи за фермерите, те са доволни, че все пак очакваните добиви ще бъдат добри, ако не и по-високи от миналогодишните. Освен това земеделците могат да разчитат и на добри изкупни цени на основните култури, при които се наблюдава увеличение от 5 до около 15%.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net