Група от румънския град Търговище посети съименника му в България

By 16 Юли 2018 Прочетена 1701 пъти 0

Ученическа група от едноименния побратимен град в Румъния посети Търговище и разгледа забележителностите му.

17-те деца са потомци на етнически българи. Те бяха посрещнати в Общината от кмета д-р Дарин Димитров и секретаря Христалина Халачева.

Пред домакините си, учениците са изразили благодарност за осигурения престой в почивна станция в Балчик и възможността за създаване на приятелства с връстниците си с изявени таланти от Търговище, които летуваха там по същото време.

Повечето от гостите са от българската танцова и певческа фолклорна група "Босилче". Формацията е създадена през 1998 от Асоциацията на българите в румънския град Търговище, която и до днес съхранява културното българско наследство. 

От ръководството на побратимения град заявиха готовност за обмен на групи във връзка с разширяване на сътрудничеството. В Румъния ще бъдат приети ученици от Търговище, които през зимния сезон ще почиват в планинска база в Карпатите. Подобни инициативи ще задълбочат партньорството с общностите на българите зад граница и са част от политиката и усилията на общинското ръководство за разширяване на контактите и приятелството с побратимените градове.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net