Изготвят графици за приключване регистрацията на домашни кучета в община Търговище

By 27 Март 2018 Прочетена 3037 пъти 0

Изготвят се графици за приключване регистрацията на домашни кучета в община Търговище. Всички кметове и наместници на населени места трябва да направят това до 15 април.

Според Закона за ветеринарномедицинската дейност регистрацията се извършва след поставяне на чип и ваксина на кучетата, издаването на паспорт и декларирането им в Община Търговище.

Със заповед на кмета д-р Дарин Димитров се напомня на кметовете, че са отговорни за изпълнение на Програмата за овладяване популацията на изоставените домашни любимци, както и за прилагането на мерките за узаконяване на четириногите, които се отглеждат в домакинствата. Поредният етап от местната кампания за изпълнение на закона трябва да приключи до края на май тази година.

В тази връзка в населените места отново ще се извърши разясняване на законовите задължения на собствениците на кучета. За да се улеснят жителите на населените места, кметовете трябва да осигурят ветеринарни лекари, които в определен ден да поставят чипове на кучетата в съответното населено място и да оформят документите им.

Припомняме, че по време на преброяването миналата година, в селата бяха установени над 4000 домашни кучета. От тях са регистрирани по-малко от половината.

След 1 юни ще започнат проверки по населени места за нередовни собственици на кучета, които не са спазили закона. При всяко констатирано нарушение ще се съставя акт. За собствениците глобата е в размер 200 лева, а за юридическо лице или едноличен търговец, ще се налага имуществена санкция до 400 лева.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net