Изложба в Търговище представя началото на бригадирското движение в България

By 23 Ноември 2016 Прочетена 1670 пъти 0

Показват изложба посветена на бригадирското движение в Търговище. Интересната експозиция е подредена в Регионалния исторически музей.

Там на едно място могат да се видят много документи, снимки, медали, знамена и предмети, свързани с бригадирското движение.

Началото на бригадирското движение в България е от 1946 година. Първата такава бригада участва в строежа на прохода „Хаинбоаз“, а първият бригадир ударник Христо Максимов е от Търговищко.

Мотото на изложбата е „Спомени от бригадирската младост“.

Снимкови материали разказват за първия командир на националната младежка бригада – Пенчо Кубадински, за най-малкият участник в бригадирското движение като водоносец Стефан Пенчев, който също е от Търговищко.

Мирослав Мирчев е участвал три пъти в бригадирското движение, помагал е при археологически разкопки в началото на 70-те години на миналия век.

Интерес към експонатите имат и младите, които дори не са чували за бригадирското движение. Така е със студента Георги, който би участвал в подобни мероприятия заедно с негови връстници.

Интересен е фактът, че археологът Николай Овчаров, през 60-те години като дете е участвал заедно с баща си в разкопките на античния град Мисионис край Търговище. 

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net