ВИДЕО: Куче - "полковник" всеки ден посреща и изпраща минувачите по мост в Търговище

By 25 Януари 2024

Куче дава пример за доброта и мирно съществуване.

То е пазителят на мост в Търговище. Припознало е мястото за свой дом и всеки ден застава като сфинкс в началото му и посреща и изпраща хората, които преминават.

Мостът над река "Врана" свързва двете части на града и е много оживен. Близо е до началото на централният площад и до булеварда, по който минават стотици коли и хора. Всяка сутрин едно куче стои неподвижно в началото му, сякаш изпълнява важна житейска мисия. 

Кръстих кучето "полковника", защото, когато го видях за първи път, стоеше на моста, самичък така, като пазител, но асоциацията, която направих, беше романът на Маркес "Няма кой да пише на полковника". Защото просто наистина някаква самота излъчваше това куче като друг роман на Маркес и ми е любим този полковник.

разказва Петя Стефанова – Глеридис

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА


"Полковникът" застава на поста си всяка сутрин между 07:30 и 08:00 часа – в пиковия час за пешеходци и коли.

Въпросното куче съм го виждала поне стотина пъти, изключително добронамерено и контактно, и винаги пресича на пешеходната пътека, имам чувството, че то някого чака от тази страна на реката, тротоара и моста. Много пъти съм виждала добронамерени хора, които с нещо го хранят, също съм виждала деца и възрастни, които го галят, и също така съм виждала хора, които, като че ли, ги придружава от едната страна до другата на въпросната пешеходна пътека. Рядко се задържа на отсрещната страна към центъра, по-скоро е около реката.

разказва Пенка Стоянова

Пешеходци и шофьори са свикнали с присъствието на "Полковника" и уважително го изчакват да пресече. Няма случай да е проявил агресия.

Кучето е маркирано, като бездомно, а ветеринари предполагат, че някога е било домашно и има запазени навици от тогава.

В определен момент кучето е възможно да си е изградило навици. Хората, които са около него, или които преминават, редовно да му дават храна, по този начин самото куче да пази самият регион или да опознава региона около моста като негова територия, в която то получава и храна, получава внимание, получава вода. Обикновено на това място или на този мост минават едни и същи хора, по едно и също време, по същият начин кучето има вариант да се привърже към тях, да ги запомни като физиономия, да е предразположено към тях.

казва д-р Свилен Пенев, който е собственик на ветеринарна клиника в Търговище

Може би някой ден пазителят на моста ще намери нов стопанин, към когото да проявява верността си.

А може би ще остане на поста си и ще дарява безмълвно доброта и другарство на всеки минувач.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Последно променена в Четвъртък, 25 Януари 2024 18:38