Млад мъж от Търговище създава макет на древната столица Петра

By 17 Октомври 2017

Млад мъж от Търговище  пресъздава в умален размер прочутата сграда  от древната столица на набатеите Петра, известна като "Съкровищница на фараона". Тя не е издълбана на скала, а е направена основно от гипс и ще е като интериор в селска къща.

Всичко започва от тази снимка, намерена в интернет. Обсъждат идеята със собственика на къщата и майсторът на нестандартните творения вече работи  по нея шести месец. Всичко е изпипано до последната подробност като в оригинала.

"Просто в него са събрани всички стилове в едно – Александрийски стил, египетски, древногръцки, събрано е всичко на куп. Това нещо в реални размери е високо 40 метра, широко 28, така че, да го издълбаят в скалата, защото това е издълбано в къс скала и да се получи такъв шедьовър за онова време. Отне ми наистина доста време, това нещо се прави от спокойни хора, ръце, мисли, просто трябва всичко да ти е изчистено.", казва майсторът Калоян Денчев.

Почти всички идеи за проекти са негови, но работа по тях започва след одобрение на клиента.

"Като вляза в някоя къща или двор примерно, повечето от клиентите не са ясно долу-горе как ще бъдат нещата, те оставят на мен да ги създавам нещата, по начина, по който аз преценявам. Да, нестандартни са нещата, просто от една снимка да вземеш този елемент, някъде може да ти хрумне в главата нещо, да го доукрасиш, да го опростиш, просто работиш по схема, по снимка.", сподели още той.

Калоян работи почти със същите инструменти и материали като по онова време.

"Работя с длета, шкурки, всякакви заглаждащи предмети, мултишлайф също, основните материали са глина и гипс, формовъчна глина и гипс."

Младият майстор е самоук, преди това е работил по строежи. Казва, че сигурно има нещо онаследено от двамата му дядовци, които също са били строители. Не е съгласен, че занаят се краде.

"Да го открадна – според мен  не може да се открадне това нещо, според мен или го имаш, или го нямаш, защото много хора могат да се хванат да направят нещо, ще видят. Ако имат желанието, ще продължат, то само ще си покаже дали иска да бъде сътворено в ръцете ти или не.", казва Калоян.

Макар и да му е трудно да се издържи само с това, самоукият майстор не мисли да заминава в чужбина.

"Младите хора да опитат да правят неща, които искат да направят, въпреки, че едва ли са невъзможни, всичко е постижимо, стига да е вкарано нужното внимание и желание към по-добро, за да стане по-добро.  По този начин и те ще са щастливи от този факт, че са успели, много е лесно да се откажеш още на първото стъпало и да кажеш "повече не искам да продължа", но човек трябва да се насочи към това, което го влече."

В бъдещите си проекти Калоян е включил творби като комплекса "Тадж махал" в Индия, "Тайната вечеря" и "Ръченица" на Мърквичка.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.