На 29 януари Търговище ще отбележи 139 години от Освобождението си

By 25 Януари 2017 Прочетена 1835 пъти 0

На 29 януари Търговище отбелязва 139 години от Освобождението си от османско владичество. Това ще стане с редица събития посветени на паметната дата.

Празничните чествания започват с изложба – живопис на търговищкия художник Румен Райнов в арт галерията на Регионална библиотека „Петър Стъпов“. Пак там, ще бъде представена книгата „Под знамето на бунта”, с автор Стефан Николаев.

Екипът на Регионалния исторически музей пък е подготвил изложба „Реликви от Освобождението на Търговище“, която ще бъде открита на 27 януари в Свещаровата къща.

В същия ден, но в НЧ „Напредък-1864“ ще се проведе дискусия по темата „Какво знаем и не знаем за Никола Симов – Куруто?“ - знаменосец на Ботевата чета.

Кулминацията на честванията ще бъде мащабната възстановка на събитията отпреди 139 години. Тя ще се проведе пред паметника на ген. Казимир Ернрот, който изпраща три батальона да освободят Търговище. Възстановката е по идея на местния Патриотичен клуб „Възраждане”.

Честванията ще приключат с литературно-музикална композиция “Пътят на свободата”, с участието на ученици от I ОУ “Христо Ботев” и Центъра за младежки дейности и инициативи. 

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net