fbpx

Нотариален акт на 750 години съхранява Историческият музей в Търговище /ВИДЕО/

By 20 Ноември 2020 Прочетена 2560 пъти 0

Пясъчен камък на 750 години, изложен в археологическата експозиция към музея в Търговище, съхранява интересен надпис.

Според проф. Казимир Попконстантинов това е нотариален акт за сделка. Двама мъже през 1281 година си поделят гора и го документират върху него, като го поставят точно по средата на имота.


Това, което ние сега наричаме сделка, в древността хората не са правели само с устни договорки, а и с документи, много по-различни от сегашните. Тези свидетелства обаче се оказват много по-трайни и вече стоят над 7 века.

Самите букви са на старобългарски, изсечени са с големина от 3 до 6 см, надписът е от 6 реда, като се предполага, че е съществувал пълен такъв документ за уреждане на собственост върху хартия или пергамент. Тези двамата като имена са били може би и управители на тази област, областта е Герлово, тъй като в непосредствена близост до откриването на самия паметник се намира много голяма средновековна крепост от Второто българско царство.

разказва археологът в Историческия музей в Търговище Стефан Иванов


От текста върху камъка става ясно, че през XIII-ти век, когато християнството дълбоко е залегнало в Българската държава, се срещат чисти прабългарски имена като Паган и Хинат, а съдържанието му е: "В лето 1280-то, аз, Паган, предадох на Хинат гората, намираща се на половина оттук".

Освен за посетителите на експозицията, уникалният експонат представлява интерес и за хората с юридическо образование.

Законите в Царство България, Второто българско царство, са заимствани от византийското право и от обичайното право. От това време не са останали писмени документи на български преведени, от които да е ясно точно написан законът, от този документ може да се направи изводът, че тогава хората са уреждали отношенията си договорно. От съвременна юридическа гледна точка, прави впечатление, че този документ се е съхранил през вековете, докато един документ за собственост издаден сега или преди 100 години, има някаква трайност на самия документ, като самата материя се унищожава.

споделя адвокатът Ваня Недева


Според историците това място е било свещено за хората, живели тук. В района, където е намерен уникалния паметник, са открити и редица храмове.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Петък, 20 Ноември 2020 17:49
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

www.kiss13.net
Kiss13.net използва бисквитки (cookies), за да подобри работата си. Посещавайки този сайт Вие се съгласявате с използването им.