ВИДЕО: Нова наредба ще стимулира гражданското участие във вземането на решения в Търговище

By 02 Юли 2021 Прочетена 2611 пъти 0

В Търговище се проведе онлайн обсъждане на проект на Наредба за обществените консултации.

То се състоя в електронна среда, като достъп беше предоставен на всички лица, заявили желание за участие - представители на частния, неправителствения и правителствения сектор, медии и граждани. 

Новата Наредба е разработена по проекта "Вход за граждани", по който администрацията работи съвместно с "Форум Гражданско Участие", "Български център за нестопанско право" и "Клуб на нестопанските организации" в Търговище. Целта на Наредбата е да се създаде необходимата сигурност за обмяна на мнения и предложения между местната администрация, гражданите, организациите и институциите.

Идеята е гражданите да могат да дават своите предложения не само за нормативни актове, но и по други теми – например къде да бъде изградена детска площадка, разясни по време на обсъждането секретарят на Общината Христалина Халачева.


Обществените консултации, по смисъла на Наредбата, могат да бъдат присъствени или неприсъствени, например, онлайн, разясни юрисконсултът на Общината Виктория Габровска.

Предвижда се и възможност предложения по въпроси от съществена значимост за местната общност, които са постъпили чрез интернет базирани платформи, да могат да бъдат внасяни от кмета за разглеждане в Общинския съвет. Така ще се регламентира нормативно онлайн платформата за консултации "CONSUL", която в момента Общината внедрява. Чрез нея гражданите ще могат да дават предложения за развитието на града. Участието в нея ще може да се извършва чрез секции за дебати, предложения, анкети.

По време на обсъждането бяха коментирани възможностите за изготвяне на резюме на проектите на наредби на достъпен език, привличането на независими експерти и външни модератори на обсъжданията, както и сроковете, в които да се публикуват поканите преди провеждането им.

За всички постъпили мнения ще бъде изготвен протокол, който ще бъде внесен в Общинския съвет, заедно с Наредбата. Предложения по нея се приемат до 22 юли на елетронната поща на Община Търговище.

Вижте повече подробности във видеото.

Цялото обсъждане може да гледате ТУК!

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(1 Vote)
Последно променена в Петък, 02 Юли 2021 19:56
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net