Областният COVID щаб в Търговище проведе заседание

By 30 Юни 2021 Прочетена 1307 пъти 0
Областният COVID щаб в Търговище проведе заседание Областният COVID щаб в Търговище проведе заседание снимка: Областна администрация - Търговище

Областният координационен щаб в област Търговище, под председателството на областния управител Станимир Парашкевов, обсъди заболеваемостта от COVID-19 в област Търговище и актуалната епидемиологична обстановка в региона.

В заседанието участваха зам.-областният управител Ивайло Венков, представители на общините в обхвата на област Търговище, ръководители на ведомства и институции, ангажирани пряко с борбата срещу коронавируса.

Епидемиологичната обстановка към момента представи д-р Марин Йовов от РЗИ-Търговище, който докладва пред членовете на Комисията и данни за темпа на ваксинация в областта. Според неговите думи, темпът на ваксиниране е незадоволителен, а и интересът спада. Общият брой на ваксинирани в областта е 21 300, като от тях 9888 са със завършена имунизация, а останалите 11 412 човека имат поставена само първа доза.

Областният управител предложи РЗИ-Търговище да формира изнесен имунизационен кабинет на обществено място или в парк. Но стана ясно, че от РЗИ -Търговище нямат тази възможност поради малкия брой персонал, с който разполагат. От Здравната инспекция коментираха вариант за изготвяне на списъци с желаещи ваксина жители в населените места в област Търговище, а те поемат ангажимента на база тези списъци да изготвят графици в кой ден ще бъде извършена имунизацията.


Членовете на ОКЩ се обединиха около решението да се засили ангажираността на дирекциите "Бюро по труда", както и на РДСП-Търговище, които, съобразно възможностите си, да информират за ползите от ваксинация.

Друг акцент на заседанието бе сливането на групи в детски заведения на територията на областта. Бе решено мотивираните искания за обединяване на групи в детските ясли и градини да се изпращат до кметовете на общини с подробно описани причини и графици. На тази база РЗИ-Търговище ще съгласува с областния управител и ще се дава индивидуални становище, като по този начин ще се процедира до края на м. Август.

В заключение г-н Парашкевов отбеляза, че е изключително важно всички присъстващи да наблюдават за стриктното спазване на противоепидемични мерки по време на предстоящите парламентарни избори.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Сряда, 30 Юни 2021 10:03
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net