ВИДЕО: Община Търговище осигурява повече средства за местни дейности през 2025

By 16 Юли 2024

Община Търговище публикува за обществено обсъждане проект за изменение на Наредбата за определяне размера на местните данъци.

Новите текстове касаят изменение на данъка върху превозните средства и този върху недвижимите имоти, считано от 2025 година.

Предложението за изменение на данъка върху превозните средства се отнася единствено за леките автомобили и само в частта, касаеща мощността на двигателя. Не са предвидени промени в коригиращите коефициенти за година на производство и екологична категория.

Предвижда се за автомобилите с мощност до 74 kW налогът да се повиши с 0,10 лв. на 1 kW. За тези с мощност над 74 кповишението е с 0,15 лв. на 1 kW.

Справка на отдел "Местни данъци и такси" сочи, че броят на превозните средства, регистрирани в Търговище, се е увеличил двойно за по-малко от 4 години. Към края на 2020 година в общината са декларирани 15 874 превозни средства. Към средата на юли тази година броят им вече е 30 768.

РЕКЛАМА


Новите текстове в наредбата, касаещи данъка за недвижимите имоти, предвиждат той да се измени от 1,65 на 2,5 промила върху данъчната оценка на имотите. Към момента този вид данък е по-нисък в сравнение с редица общини, като: Плевен 
(2,9 на хиляда за жилищни/3,9 на хиляда за нежилищни имоти), Русе (3 на хиляда)Вeлико Търново (2,5 на хиляда), Карлово (3,9 на хиляда за жилищни/4,5 на хиляда за нежилищни имоти) и други.

Припомняме, че съгласно закона, имоти с данъчна оценка до 1680 лв. са освободени от налог. Такива на практика са масово имотите в населените места на общината. За тези, за които данък се дължи, сумите са минимални, често в размер на 2-3 лв. Това е крайно недостатъчно за осигуряване на дейностите по поддръжка и комунално обслужване на населените места.

Прогнозата е след измененията в наредбата постъпленията в общинския бюджет да се увеличат с над 1,3 млн. лева. Средствата ще бъдат разпределени за ремонти на инфраструктурата, издръжка на детските градини, администрацията, поддръжка на социалните и комунални дейности и други, извършвани от Общината.

Ако приходите останат без изменение, в новата бюджетна година ще има недостиг на средствата за издръжка. Това ще възпрепятства разширяването на местните дейности, а също ще доведе и до ограничаване на нормалното им изпълнение.

Предложения и становища по проекта за изменение се приемат в срок до 15 август 2024 г. Те трябва да бъдат подадени писмено в Центъра за административно обслужване, на e-mail: obshtina@targovishte.bg или чрез Портала за обществени консултации към Министерския съвет.

Проектът е публикуван в сайта на местната администрация: https://targovishte.bg/wps/portal/municipality-targovishte/municipal-council/normative.acts.projects/PNMDT16072024

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.