ВИДЕО: Община Търговище запазва стабилно финансово състояние и през 2023

By 11 Юли 2024

Община Търговище запазва стабилно финансовото си състояние и през 2023.

Това обяви по време на представянето на отчета на бюджета за миналата година заместник-кметът Валентин Велчев. В обсъждането се включиха и кметът д-р Дарин Димитров, председателят на Общинския съвет Тахир Тахиров, ръководният екип на администрацията, общински съветници и граждани.

Уточненият годишен план е в размер на почти 110 млн. лв. При местните данъчни приходи изпълнението на бюджета е 115%, а при неданъчните - почти 108% от предвидените. По отношение на разходната част традиционно най-голям дял заема функция "Образование" – 46%. Общо отчетените разходи по капиталовата програма пък са за близо 13 млн. лв. Те са вложени предимно в ремонти на улици в града и селата, квартални пространства и образователната инфраструктура.

РЕКЛАМА


Кметът д-р Дарин Димитров коментира проучване, което сочи, че Търговище е на 125-о място от 265 общини по дял на собствените приходи от общите постъпления.

По думите на Валентин Велчев в момента се правят анализи и разчети за това кои данъци и такси и с колко точно могат да се повишат. Той предупреди също, че ще се промени основата за изчисляване на такса битови отпадъци от 1 януари 2025.

Предстои отчетът за изпълнението на бюджета за 2023 да бъде внесен за разглеждане в Общинския съвет.

Вижте повече по темата във видеото.

Целият отчет на изпълнението на бюджета може да гледате на КИС 13 PLAY!

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.