Предлагат сформирането на 44 маломерни паралелки в училищата на община Търговище

By 25 Септември 2017 Прочетена 1815 пъти 0

44 паралелки, с изключения от минималния брой ученици, ще бъдат сформирани в общинските училища в Търговище през тази учебна година. Недостигът в тях, за да отговарят на нормативите, е общо от 187 деца.

Това става ясно от постъпилите докладни записки с мотивирани искания за допускане на такива маломерни паралелки. Те са внесени в Община Търговище от директорите на 11 училища. Сред тях са 9 основни училища, Спортното и Професионалната гимназия по земеделие.

Ръководствата на основните училища се позовават и на законовата разпоредба да се осигури задължително обучение на децата до 16-годишна възраст. Регионалното управление на опразованието в Търговище е издало положителни становища за всяко училище. На тази база е изготвено предложение до Общинския съвет да гласува разрешение за сформиране на маломерните паралелки.

Най-много класове, с изключение от минималния брой ученици, има в училището в село Подгорица, където във всички 7 недостигат деца. С по 5 маломерни класа ще протече учебната година в селата: Вардун, Голямо ново, Дралфа, Надарево и Макариополско. В Лиляк има 4 маломерни паралелки. В Драгановец, където има слети паралелки, ще има и 3 маломерни. В ІV ОУ „Иван Вазов” и във ІІ ОУ „Н.Й. Вапцаров” има по 1 маломерна. 2 са в Професионалната гимназия по земеделие и 1 в Спортното училище.

КИС 13 ще излъчи НА ЖИВО заседанието на Общински съвет - Търговище, на което ще се гледа предложението на администрацията на 28 септември от 09:00 часа.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net