ВИДЕО: Приключи силен археологически сезон на античния град Мисионис край Търговище

By 13 Октомври 2021 Прочетена 1177 пъти 0

Близо 600 са находките от археологическите проучвания на Мисионис край Търговище през тази година.

Това обявиха на пресконференция ръководителят на разкопките Стефан Иванов и научният ръководител проф. Николай Овчаров. Сред намерените предмети е и пръстен с любопитна история.

Пръстенът, открит на Мисионис, е мъжки, с изящна украса. Той е идентичен на друг, намерен през 2013 година по време на разкопките край Калиакра, наречен от специалистите "пръстен-убиец".


Този обаче е сребърен и по-качествено изработен. Има данни, че с такива бижута са били тровени могъщи крале и е променян хода на човешката история.

Има български царе, за които византийските хронисти са категорични, че са отровени именно по този начин – с изливане на отрова в питието им, така, че определено става дума за дворцовите интриги от това време. Касетата е куха, отстрани има дупчица в която се е изливала отровата в чашата на врага.

казва проф. Николай Овчаров


Сред впечатляващите находки е и тъкан, везана със златни нишки от XIII - XIV век, която най-вероятно е част от специална женска болярска украса за глава. Археологическите проучвания потвърждават, че градът е бил един от най-важните за Второто българско царство, страж на подстъпите към тогавашната столица Търновград.

Това е епископската резиденция от епископите на Мисионис от V - VI век, успяхме да проучим още 4 сгради, които са не по-малко като площ, да кажем сградите не по-малко от 100 квадрата. Установихме, че градът е предварително, планомерно, архитектурно, можем да кажем, че е замислен.

обясни ръководителят на разкопките Стефан Иванов


Мисионис е сред 6-те обекта от голямо значение, които се реставрират с държавни средства за развитието на културно историческият туризъм в България.

За разкопки и консервация тази година, Регионалният исторически музей в Търговище разполагаше с 350 000 лв., от които 300 000 от държавата, а останалите - от Общината и от спонсори.

Вижте повече в репортажа.

По-късно очаквайте и пълен запис от пресконференцията с равносметката от тазгодишния археологически сезон на Мисионис.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Сряда, 13 Октомври 2021 17:56
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net