fbpx

ВИДЕО: Продължава реставрацията на емблематичната за Търговище Хаджи Ангелова къща

By 01 Октомври 2021 Прочетена 1024 пъти 0

Продължава ремонтът и реставрацията на Хаджи Ангеловата къща в Търговище. Тя се намира във възрожденския квартал и е пряко свързана с Освобождението на града от османско владичество.

Хаджи Ангеловата къща е построена през 1863 година. Собственикът й бил виден търговец на платове и имал кантора в английския индустриален център Манчестър. Хаджи Ангел и семейството му умират през януарските дни на 1878 - по време на Освобождението на Търговище. Дупката от куршум на това венецианско огледало и засъхналите петна от кръв на пода свидетелстват за драматичните събития.


Къщата е типична за българската възрожденска архитектура и недвижима културна ценност от национално значение. В края на 50-те години на миналия век Общината я откупува и я превръща в музей, а няколко години по-късно тук се разполага етнографската експозиция на местния музей.

Междувременно обаче къщата започва да се руши.

Къщата беше в окаяно състояние, с компрометирани мазилки и боя, компрометирани обшивки на вертикалните и хоризонталните ъгли, компрометирана дограма, первази на прозорците, което наложи тяхното отстраняване. След отстраняването на тези неща вече започнаха да се възобновяват лека полека, след това нова мазилка, на някои места сме започнали и възобновяване на боята.

казва помощник техническия ръководител на обекта Павлин Дамянов


63 000 лева отиват за укрепване на покрива и спиране на течовете, които рушат сградата. А в момента се прави цялостен ремонт на фасадата и смяна на дограмата, на стойност 172 000 лева. Средствата са осигурени от Министерството на културата.

Съвсем скоро ще започнат и освежаване на стенописа, който е над главният еркер и линиите, които трябва да се поставят на фасадата. В проекта е включен и трети етап, който обхваща реставрация, освежаване и известни ремонтни дейности във вътрешността на къщата, това ще бъде трети и последен етап.

заяви директорът на Регионалния исторически музей в Търговище Магдалена Жечева

Засега обаче пари за тази дейност няма. Затова ремонтът ще спре на този етап дотук и Хаджи Ангеловата къща ще бъде отворена за посетители в края на октомври.

Музеят в Търговище продължава да търси начини за финансиране и предвижда реставрация и на другите исторически къщи в старият квартал.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Петък, 01 Октомври 2021 18:07
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net