Разкопките на античния град Мисионис продължават

By 07 Юли 2017 Прочетена 2397 пъти 0

Вече близо 15 години се изрършват мащабни разкопки на античния град Мисионис край Търговище.

Освен силно укрепена крепост, селището е било и важен търговски център с кантори. През цялото си съществуване Мисионис е бил свързан със старите български столици - Велики Преслав и Търново.

Античният град е съществувал до разрушаването му през 14-ти век от османските завоеватели. Тази година разкопките са във вътрешността на ранновизантийската крепост, според археолозите тук е била цидателата на крепостта.

"В момента проучваме южната част на самата ранновизантийска крепост отвътре, южно от стражевото помещение, по крепостната стена, както и пространството зад сградите, които още Димитър Овчаров е разкрил. И които явно са свързани с войската, с администрацията и висшето духовенство, което е било тук.", заяви археологът и ръководител на разкопките Ангел Конаклиев.

През 13-ти век крепостта е обновена изцяло и за онова време е била основен страж на Търновград откъм морето. Оттук са минавали и стоките за различни краища и по тази причина освен като военна крепост, функционирала и като икономически център. Според археолозите, мястото е пощадено от големи иманярски набези.

"След ликвидирането на живота в крепостта, няма посегателства, това от рода на вземане на камъни, вземане на строителен материал от самите сгради това го няма и мисля, че тука е шансът ние да намерим това, както се е запечатало от 14-ти век и така да се експонира след това.", каза още Конаклиев.

Проф. Николай Овчаров не случайно нарича Мисионис "Северният Перперикон". Античният град може да допринесе за развититето на туризма в региона. 

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net