С конкурс за най-атрактивна джумалийска двойка откриват обновена чешмичка в Търговище /ВИДЕО/

By 21 Септември 2020 Прочетена 2755 пъти 0

С конкурс за най-атрактивна джумалийска двойка и празнична програма откриват обновената чешмичка с момченцето в Търговище.

Това ще стане на 23 септември, от 18:00 часа, в алеята до бившата Земеделска банка.

Проявите са част от инициативата "Джумалийско рандеву". С нея символично ще бъде открита обновената от Ротари клуб чешмичка с момченцето. В конкурса могат да участват всички желаещи, включително и деца. Условието е да се представи одежда или носия, характерни за първата половина на миналия век.


Целта е да се пресъздаде атмосферата в Търговище от началото на XX в. до 60-те години, когато е поставена емблематичната за града чешмичка. Припомняме, че ремонтът й включваше смяна на водопроводната инсталация, укрепване на основите и изграждане на нов постамент. Поставени са нови чучури и информационна табела. Беше реставрирана и статуята на момчето с куче, която преди години стана обект на вандализъм.

С помощта на местния Ротари клуб мраморната скулптура върху чешмата беше реставрирана в училището по каменообработване във врачанското село Кунино, след като много хора откликнаха на апел в социалните мрежи да предоставят снимки на първоначалния й вид. Следите от спрей и флумастер са почистени със специални препарати, което е позволило да се запази и патината върху камъка.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Понеделник, 21 Септември 2020 16:00
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net